I måndags hade vi ett givande seminarium om estetiska läroprocesser o vidgatspråkbegrepp
där vi diskuterade i grupp kring olika centrala begrepp ur kompendiet.
Vi delades in i smågrupper och gjorde en ordlista över som vi ansåg vara viktigast och hur de förhåller sig till varandra. I vår grupp diskuterade vi dem länge satte in dem i fyrarumsmodellen för att visa hur dem förhåller sig till varandra. Eftersom diskussionen drog ut på tiden hann vi inte få in alla valda begrepp i vår modell. Sedan presenterade varje grupp sina modeller.
Att vår grupp hade svårt att komma överens om vad som skulle in i vår modell och inte gjorde att vi faktiskt redde ut dem bättre, också fyrarums modellen diskuterades vilket gjorde att vi hjälpte varandra att förstå den bättre. Detta gjorde att vi under vår presentation kanske inte hade lika mycket att visa upp men desto mer att diskutera något som vi hade kunnat driva ännu längre. Allt för att nå bättre förståelse för textens innehåll.
Därefter fick var och en välja ut en sten som vi sedan tecknade av.
Vi beskrev stenarna och gav dem olika egenskaper.
Ur det föddes olika personligheter som vi tecknade fram.
Vi spred ut dem på golvet och tillslut hade vi en hel skolklass framför oss.
Plötsligt släppte vi loss våra fördomar och grupperade dem därefter.
Genom att undersöka via flera/alla våra sinnen når vi bättre förståelse. I denna övning blev detta väldigt tydligt.
Stenarnas egenskaper fick ansikten och grupperades efter utseende. Detta är något som tydliggör och kan göra både lärare och elever vaksamma över våra och deras egna kategoriseringar. En sådan här övning är därmed ett bra sätt att arbeta med sammanhållningen i gruppen och kan belysa mobbning och diskrimineringar beroende på vad som sker och sägs under det att eleverna flyttar sina karaktärer.

En viktig poäng som togs upp under seminariet var att elever ofta gör en avbild av sig själva när de skapar en figur. Bild är liksom leken ett identitetsarbete! Jag upplevde själv att jag automatiskt la till mina egenskaper hos stenen och personen som föddes ur den. Egna upplever och känslor dök plötsligt upp och jag kände medlidande för karaktärerna i klassen som flyttades hit och dit efter tycke och smak. Som framtida grundlärare inom fritidshem läggs störst vikt vid att skapa trygghet och sammanhållning i gruppen. Men för att elever ska kunna tillägna sig och arbeta i ett klassrum krävs tillit och trygghet i klassen, det är alla lärares uppdrag att skapa en miljö som får alla att känna sig trygga. Av min erfarenhet att döma anser jag att skolan ofta går förbi detta. Läraren fokuserar ofta endast på kursinnehållet, det som ska läras ut. På det sättet anser jag att vissa lärare är förespråkare för behaviorismen och går in för att mata eleverna min kunskap. Under en estetisk läroprocess låter man eleverna själva undersöka den kunskap som läraren iscensätter. Eleverna blir egna medskapare och ägare till sin egen process istället för att göra den för andra.
Seminariet kring Vygotskij, "fantasi och verklighet"
När läraren ropade upp oss passade han samtidigt på att fråga oss varifrån vi kom och vilket gymnasie vi hade studerat på. Jag upplevde genast att det blev ett sätt att att se det kulturella sambandet utifrån vilken miljö vi vuxit upp i.
En första fråga som slungades ut till gruppen var inte helt oväntat:
Vad är fantasi? Vi diskuterade i smågrupper och kom fram till olika saker.
Dels var alla överens om att vår fantasi grundas i vår erfarenhetsvärld.
Därmed är också barns fantasi mer begränsad eftersom dess erfarenhetsvärld inte är lika rik och omfattande som den vuxnes. Vi såg den också som en cykel då den enligt Vygoskij, efter att ha kristalliserats kan formas om igen. vi diskuterade också mycket kring att vårt samhälles begränsningar sätter som stopp för fantasin, den politiska korrektheten till exempel.
Därefter tilldelades varje grupp varsin socka
tillsammans skulle vi i gruppen ge förslag på hur man kunde använda sockan på olika sätt.
En av oss antecknade förslagen i form av bilder. Sedan redovisade alla grupper sina förslag.
Många av oss hade liknande förslag vilket anser jag är ett tecken på att vi ingår i ett socialt sammanhang både tidsmässigt och lokalt. Vi är alla barn av vår tid. Men vi kommer från olika familjeförhållanden och från olika delar av Sverige och världen dessutom är vi i olika åldrar och har olika erfarenheter av verkligheten. Det gjorde ändå att vi tillsammans kunde dra det längre och fantisera olika.
Därefter fick alla var sitt choklad mynt vilket var en väldigt trevlig överraskning.
Av det skulle vi skapa ett föremål som vi kunde hålla upp i vår hand. sedan skulle vi visa upp det och berätta lite om det.
Jag åt ut chokladen och skapade en liten guldmorra med guldbricka och berättade att min morra var ett eftertraktat föremål, värt flera miljoner som många vill stjäla. För istället för att göra allt till is vart hon går gör min morra allt till guld. Övningen var liksom sockan ytterligare en "Duchamps corner" övning och visade mig än tydligare hur man kan återskapa ett redan kristalliserad ide, själva myntet till något helt annat. När vi diskuterade kring sockan skissade vi förslagen och gjorde de till bilder medan vi i nästa steg omformade ett fysiskt föremål och till ett nytt tre dimensionellt föremål. Dessa och liknande Duchamps corners övningar har inspirerat mig och är något som jag absolut kommer att använda mig av mina bildlektioner som framtida bildlärare.